Jak vybrat líheň

Výběr líhně a všechna úskalí okolo....

 

Výběr líhně je jedním z nejdůležitějších rozhodnutí každého chovatele a často dokáže také významně ovlivnit to, zda a jak bude váš další chov vypadat. Na trhu naleznete nepřeberné množství líhní různé kvality v cenových relacích od jednotek tisíc až po stovky tisíc. Jak se v tom vyznat? I my jsme v začátcích váhali a proto jsme se vlastně do našeho podnikání v tomto oboru vůbec pustili.

 

1. Velikost líhně

První, co si musíte ujasnit, je velikost líhně. Podle našich zkušeností není žádná líheň dost velká, ale je jasné, že pokud máte na dvorku jedno chovné hejno a chcete dětem představit proces líhnutí, nebudete kupovat líheň na 300 vajec. Každopádně je ale potřeba si uvědomit, že pokud dáte do líhně 20 vajec, už do ní nic nepřidáte. Proces líhnutí se skládá ze dvou částí - líhnutí a klubání. U obou částí jsou pro úspěšné líhnutí nutné trochu odlišné podmínky a nelze tedy oba procesy dohromady moc míchat. Pokud již začnete v líhni líhnout, je nutné proces dotáhnout do konce. Pokud byste do líhně přidali po týdnu další vejce, už by bylo složité nastavovat klubání pro vejce z první "várky". Pokud tedy plánujete dosazovat vejce postupně, pak budete potřebovat oddělenou "předlíheň" a "dolíheň".

 

2. Líheň vs. dolíheň a co je sakra předlíheň?

Často se můžete setkat s pojmy předlíheň, líheň a dolíheň. Jak se v tom vyznat? Nehledejte v tom vůbec žádné složitosti. Jak jsme si již řekli, líhnutí se skládá ze dvou částí - tedy líhnutí (nebo chcete-li předlíhnutí) a klubání (nebo dolíhnutí). Rozdíl je v tom, jaké podmínky jsou pro tyto dvě části vyžadovány. Velmi obecně lze říci, že pro klubání se nastavuje vyšší vlhkost, někdy i nižší teplota a především se vypíná otáčení vajec. Z každé slušnější líhně lze tedy vypnutím otáčení a nastavením vyšší vlhkosti udělat dolíheň. Jednoduché, že? 

 

3. Ventilátor ano či ne?

Dnes už bohužel téměř nelze koupit líheň bez ventilátoru. Ventilátor má jednu obrovskou výhodu - měl by zajistit rovnoměrnou teplotu v celém prostoru líhně. (záměrně píši "měl by zajistit", protože to zdaleka není pravidlo. Především levné čínské líhně sice ventilátor mají, ale jejich konstrukce je tak nešťastná, že teplota i přesto kolísá v čase i v jednotlivých místech líhně až o celé stupně). Nevýhodou ventilátoru je fakt, že čím větší proud vzduchu, tím více dochází k vysušování vajec. To je nežádoucí především u klubání, kdy je nutné zvyšovat vlhkost. 

Líhně bez ventilátoru byly v minulosti zcela běžné a stará dobrá Bioska je do dnešního dne pojmem. Bohužel zde bylo velmi složité udržet stálou teplotu a docházelo k poměrně velkým výkyvům. Především ve spojení s membránovými termostaty pak bylo nutné líheň stále kontrolovat a teplotu upravovat. Na druhou stranu zde ovšem nedocházelo k žádnému vysušování a nebyl problém dosáhnout opravdu vysokých vlhkostí. Také proto jsou tyto líhně dodnes opatrovány především chovateli vodní drůbeže, kteří takové líhně dodnes používají jako dolíhně.

Pro mě osobně by byla ideální taková líheň, u které bych mohl líhnout s ventilátorem (kdy potřebuji přesnou teplotu, ale vlhkost mi stačí do 50 %RH) a na klubání bych ventilátor vypnul (kdy potřebuji vysokou vlhkost, ale teplota už může trochu kolísat, protože ve fázi klubání už je vejce poměrně teplotně tolerantní). Bohužel jsem takový hybrid zatím nenašel a ani výrobci nám v tomto nechtějí vyjít vstříc. Ale kdoví, třeba se momentální obliba hybridů jednou promítne i zde :-)

 

4. Otáčení, vlhčení, ochlazování

Pro optimální vývoj zárodku je nutné zajistit tři základní funkce - topení, vlhčení a otáčení. Doplňkově je také možné vejce navíc chladit (nebo v případě plazů dodatečně ohřívat), to už je ale jen taková "třešnička na dortu".

Topení by mělo být automatické u všech líhní a to samozřejmě s minimálním kolísáním. Dnes máme na trhu již téměř výhradně líhně s digitálními termostaty, ale bohužel stálá teplota je pro spoustu výrobců jen nedostižným snem. Spojením topného kabelu, ventilátoru a termostatu ještě zdaleka nemáme líheň. Každý, kdo někdy zkoušel konstruovat vlastní líheň vám potvrdí, že dosáhnout vyrovnané teploty v prostoru líhně je umění, které musí být podpořené opravdovým vývojem a nezřídka podléhá patentům. Opravdu to není snadné. Vězte potom, že pokud koupíte líheň za tři tisíce, nákupní cena takového výrobku je 30 dolarů a výrobní náklady 20 dolarů. Co je za tu cenu možné postavit si už každý domyslí sám.

Vlhčení je věc, kterou již není u každé líhně automaticky. Pokud máte čas se líhnutí alespoň jednou denně věnovat, pak automatické zvlhčování nepotřebujete. Vlhkost nemusí být konstantní jako teplota a její kolísání ničemu nevadí. Pokud se v průměru pohybuje na potřebné hodnotě, je naprosto v pořádku, pokud je ráno třeba 60% a do večera klesne na 30%. Pokud ale plánujete líheň na pár dní "opustit", pak opravdu automatické zvlhčování potřebovat budete.

Otáčení je dalším nezbytnou činností pro úspěšné líhnutí. Proč vlastně vejce otáčet? Zárodek, který se ve vejci tvoří se nesmí dotknout vnitřní části skořápky. Pokud se tak stane, zárodek odumře. Dalším důležitým důvodem je především fakt, že otočením vejce "přiženeme" k zárodku další živiny a ten se tak může dále zdárně vyvíjet. Otáčet je dobré cca 1x za hodinu, absolutní minimum je 1x ráno a 1x večer. U exotů a dravců to však stačit nebude, tam můžete točit i každých 15 minut. Opět zde tedy platí to co u vlhčení - pokud se můžete líhnutí každý den pár minut věnovat, automatické otáčení nepotřebujete. Při našich nespočetných testech jsme zkoušeli jednu várku 30 vajec vůbec neotáčet. Výsledek si asi domyslíte - ačkoliv všechny ostatní parametry byly optimální, vylíhlo se šest mláďat. 

Ochlazování je proces, kdy simulujeme přírodu - samice opouští hnízdo a nechává vejce vychladnout. Poté se opět vrací zpět a vejce zahřívá. Některé líhně tuto funkci nabízejí.

 

A co dál?

Teď už víte jak velkou líheň potřebujete, co všechno by měla dělat za vás a co budete dělat sami. To je ale ta jednodušší část, teď zbývá vybrat tu správnou značku a to je trochu složitější. Na trhu a to nejen českém je spousta dovozců "líhní", které ale ve skutečnosti moc nelíhnou. Proč? Protože výrobci těchto plastových krabiček slibují něco, co není pravda. Cena těchto výrobků je sice lákavá, ale platí to, co jsem zmiňoval výše - počítejte sami: líheň za prodejní cenu 3000,- Kč v sobě zahrnuje marži prodejce, DPH, clo, dopravu z Číny a ještě marži výrobce. Na Alibabě takové líhně naleznete za nějakých 16 až 30 dolarů (odkaz rád poskytnu). Co za takovou cenu můžete dostat? Jednoduchý termostat, jednoduchý ventilátor a k tomu pár plastů okolo. Samozřejmě i v takovém výrobku lze něco vylíhnout. Ale líhnivost nad 90%, která by měla být samozřejmostí, to je zde utopie. Proto takové líhně v naší nabídce nehledejte, nebudeme si jimi kazit pověst. Je jasné, že "každá liška si chválí svůj ocas", ale my opravdu každého výrobce testujeme a i takové líhně jsme měli u nás na měření. Obrací se na nás i majitelé těchto líhní s prosbou o kalibraci. To ale bohužel nelze, protože v takových líhních se není čeho "chytit". Nenajdete zde bod, kde by byla teplota stálá a podle kterého by ji bylo možné nastavit. 

Samozřejmě existuje i opačný extrém - např. líhně Grumbach, které jsou opravdu dokonalé a kde teplota kolísá opravdu jen v nízkých desetinách stupně. Přitom je v nich tak malý proud vzduchu, že vejce jsou v téměř dokonalém klidu. Bohužel cena jejich výrobků je tak vysoká, že pořízení se vyplatí jen opravdu zapáleným chovatelům dravců a exotů.

V naší nabídce tak naleznete jen líhně, které jsou opravdu odzkoušené v praxi chovateli, zoologickými zahradami i laboratořemi. Přitom není jejich cena nijak horentní a za své peníze dostanete kvalitní výrobek.